sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Hakutreenejä ja kouluttautumista

Eilen olin koetoimitsija 2-kurssilla teemana luonnetesti. Lomakkeet lähetettyäni Palveluskoiraliittoon saan siis virallisesti toimia luonnetestin vastaavana koetoimitsijana! Kurssin piti Jorma Lankinen ja järjestäjänä Amerikanakitat ry. Mielenkiintoinen päivä oli, nyt vaan kokeita järjestelemään!
 
Luonnetestin materiaalit
 
 Näköjään kahta koiraa voi treenata yhtä aikaa ;) (video alla)
 

Video kolmen tyhjän jälkeen haukkuilmaisusta 30.3.
 
Hakutreeneistä on kolmet kirjoittamatta tänne:
23.3.14 (su) kiteytettynä: oli syvällä 50m ja lähellä 10-20m (peiton alla) maalimiehiä. Kovasti yritti ensimmäisellä pressun alla olevalle mennä sinne peiton alle haukkumaan! Vaikea oli se maalimies kun oli peiton alla ja kalliokielekettä vasten nojaamassa. Hyvät haukut, nyt tuli vinkiksi että lähtisin kävelemään (huom. ei juoksemaan) kohti ilmaisevaa koiraa vasta kun on päässyt hyvään rytmiin. Hallintaa metsässä alkaa olla mukavasti, tulee kun kutsuu.
 
23.3.14 (ma) kiteytettynä: tallaamaton maasto (Iines ensimmäisenä). Ei ollut vielä pimeää vaikka ilta olikin. Haastava rata, Iines ottikin ekat maalimiehet jäljen avulla ylös. Hyvät haukut ja ei tunkenut syliin. Tekee hyvin "älliä" eli etenee lähetyksestä suoraan kohti sivurajaa ja siitä etenee rataa eteenpäin.
 
 
30.3.14 : Ensimmäistä kertaa TYHJÄT! Eli koira lähetetään metsään jossa ei ole ukkoja piilossa - tai ne ovat kauempana (lähempänä radan loppupäätä). Tarkoituksena on kokeenomainen/etsintätilannetta vastaava harjoitus, jossa ei tiedetä mistä ukko löytyy. Koiran on siis siedettävä se, että se lähetetään metsään ja pistolta ei löydykään ketään.
Ratamme eteni näin:
1. lähetys oikealle, eteni syvälle, eteni radan suuntaisesti (ällä) kutsu takaisin.
2. lähetys vasemmalle, ei edennyt kuin parikymmentä metriä (ei mennyt metsätien yli) joten kutsu takaisin ja lopulta vasta kolmannella lähti tarpeeksi syvälle ja eteni radan suuntaisesti, kutsu takaisin.
3.YLIHEITTO (ensimmäistä kertaa!) eli kun koira juoksi vasemmalta puolelta metsästä, menin jo valmiiksi lähetysasentoon kohti oikeaa puolta käsi ojossa ja kun koira juoksi lähelleni sanoin käskysanan "äijä" - tästä Iines hiukan hämmästyi ja hidasti noin 1.5m päästä radan oikealla puolella kunnes jatkoi taas täysillä matkaa. Tässä pistossa kävi lähellä oik. puolen maalimiestä mutta teki ällä-piston ja kutsuin luokse
4. lähetys vasemmalle ja ensimmäinen löytö, hieno haukku pysyi yllä kunnes pääsin kävellen perille asti, sain jopa hetken seisottua koiran ja maalimiehen vieressä ja haukku vain jatkui. Hieno suoritus!
5. paluu keskilinjalle ja lähetys radan oikealle puolelle josta löytö. Jaksoi haukkua, mutta hieman sitä piti kannustaa.
-> treeni sujui yli odotusten, Iineksen pää kesti hyvin tyhjät, ei masentunut tai lannistunut, taikka juossut itseään puhki etsiessään. Eteni hyvin tyhjillä eteenpäin rataa. Hienosti tuli luokse huudettaessa. Kuinkakohan syvälle sitä pitää koiransa lähettää tai odottaa sen etenevän jos edessä on tyhjä? Turha kisoissa/etsinnöissäkään on painostaa sitä menemään syvälle jos koira haistaa ettei ko. alueessa ole ukkoja. Täytyykin kysyä ensi treeneissä..
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti