sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Tottista, jälkeä, esineitä

Viime sunnuntain esineonnistumisista innostuen, Iinekselle on nyt tehty pari kertaa esineen vientiä/tuontia metsästä. Harmi, etten viime su vaatinut käteen asti esineen tuomista, sillä nyt korjaillaan sitä, tiputtaa vieläkin hieman liian aikaisin. Lisää treeniä vaan! Idean se on jo kuitenkin tajunnut.
 
Iines tuo hiiripehmolelun


Iines tuo kuminakin
Kisaavien tottistreeneissä TPH:lla Iineksen kanssa tehtiin aika pitkä paikallaanmakuu, hiottiin luoksetulossa suoraan eteeni istumista (muistettava vaihdella namitaskua ettei aina tule sille puolelle! Namin voi tiputtaa myös suusta jos koira osaa kopata sen). Viimeisenä hyppynoutoa niin että jätän koiran istumaan esteen toiselle puolelle, kapula koiran eteen ja tuo-käsky. Kouluttaja antoi vinkkejä rauhalliseen pitoon ja luovutukseen ja sanoi että mulla pitää olla malttia enemmän tehdä rauhassa ;)
 
Ilta-auringossa kentällä saimme ihmetellä myös laskuvarjohyppääjiä
Tänään olimme ensimmäistä kertaa TPH:n jälkitreeneissä, olikin jo aika saada ammattimaista näkökulmaa siihen treenaamiseen. Iines ajoi ensimmäistä kertaa vieraan ihmisen tallaaman jäljen (30min, kuuma ilma, kuiva metsä)  ja lisäksi jäljellä kaksi keppiä. Treenattiin keppi-ilmaisua niin että kun alkoi tarkentamaan mistä löytyy, kehuttiin kovasti ja kun löysi, kepin alla oleva purkki avattiin ja sai syödä namit sieltä. Purkki oli piilossa sammaleen alta, näkyi vain pieni kulma ettei opi etsimään katseellaan niitä purkkeja. Toisella kepillä meni itsestään maahan vielä! Hienoa! Sitten leikittiin sen kepin kanssa että jää positiivinen mielikuva kepeistä ja jäljestä. Kuvien alla jäljestämisen perusperiaate.
 
Tietysti piti laittaa päälle jäljestävä riiseni -paita!

Purkki, kaksi keppiä ja 5m grippiliina
 
 
Palveluskoirakokeissa koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä. Jälki tehdään siten, että jäljentekijä, koiralle vieras henkilö, kävelee maastossa suunnitellun reitin ja jättää kävelyuralleen 6 jälkiesinettä, n. 10 cm pitkiä kuivia, radan tunnuksella merkittyjä oksanpätkiä.
Jälki pitenee luokittain, 1-luokassa jäljen pituus on 500, 2-luokassa 1000 ja 3-luokassa 1500 metriä. Myös jäljen vanhentumisaika pitenee siten, että jälki on tehty 1-luokassa noin tuntia ennen jäljen ajoa, 2-luokassa n. 1½ ja 3-luokassa 2 tuntia ennen jäljen ajoa. Koira etsii jäljen 30 - 40 - 50 metriä pitkältä suoralta linjalta, jonka yli jostain kohdasta jäljen tekijä on kävellyt. Kokeessa koiranohjaaja ei tiedä, mistä kohtaa jälki kulkee linjan poikki. Aikaa jäljen ajamiseen ja jälkiesineiden ilmaisemiseen on 1-luokassa 20, 2-luokassa 30 ja 3-luokassa 40 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti