tiistai 6. toukokuuta 2014

Tintenfass-leirillä 2.-4.5.2014

Olimme Iineksen kanssa kasvattajaleirillä viime viikonloppuna. Lähdimme täältä perjantaina aamulla jotta ehdimme perinteisiin mölli- eli harjoituskilpailuihin alkuiltapäivällä.
 
PERJANTAI 2.4.14
Perille saavuttuamme tavarat mökkiin paikoilleen, lounasta ja "kisamaastoon" lähteminen. Hakumetsässä alueelle oli piiloutuneena kaksi ihmistä. Jokaiselle kisailijalle oli tehty omantasoisensa rata, mitä oli etukäteen ilmoittanut tasokseen. Tuomarille ilmoittautumisen jälkeen lähetys ensimmäiselle pistolle, huomasin että lähti vinoon joten huusin takaisin. Halusin suoran etulinjapiston jotta etukulma tulisi tarkastettua. Uusi lähetys ja kaartoi heti samaan suuntaan kun ensimmäisessä lähetyksessä - eli jos olisin hetken odottanut niin koira olisi mennyt heti maalimiehelle... no tästä rankaistiin sitten tietysti pistemenetyksillä. Toiselle puolelle lähettäessäni löytyi maalimies helposti. Pisteitä vähennettiin myös siitä että toisella maalimiehellä Iineksen haukun aloittamiseen tarvittiin käsky. Ensimmäinen maalimies makasi muuten agilityputkessa - Iines pienenä koirana näppärästi oli kävellyt sen jalkopäästä pään puolelle ja sitten vasta ilmaisi maalimiehen!
 
Tottelevaisuusosiossa myöhemmin iltapäivällä sai palkata ja kehua koiraa niin paljon kuin halusi, kunhan koiralla oli kivaa, se oli tärkeintä eikä niinkään täydellinen suoritus. Tehtävinä oli seuraaminen vapaana/kytkettynä (minä seurautin vapaana), seuraaminen juosten ja hitaasti kävellen, jäävä istu, jäävä maa&luoksetulo sekä nouto. Sillä välin toinen koirakko teki paikallaanmakuun. Eli tämä oli kuin BH-koe typistettynä versiona, paitsi BH:ssa ei ole noutoa. Sijoittaudumme hakukoirien kolmansiksi.
Kuva: Martina Reen

Kuva: Martina Reen

Kuva: Martina Reen

Kuva: Martina Reen

Kuva: Martina Reen
 LAUANTAI 3.5.14
Aamuhakutreeneissä teimme seuraavanlaisen radan: oikea etukulma, löytö, hyvä suora pisto ja haukku perille vaikka kävelin. Kakkospiilo vasemmalle puolelle, umpipiilo jossa ovi auki, haukku perille. Kolmospisto oikealle puolelle, hyvä etsintä ja paluu kutsusta luokse, tämä tarkoituksella tyhjä. Neljäs lähetys vasemmalle, kallionkielekkeen alla ukko, hyvä etsintä ja löytö sekä ilmaisu. Maalimiehet pitivät siitä, että Iines on sopivan etäisyyden päässä eikä tule päälle.
 
Iltapäivällä lähdimme toisen kerran hakumetsään, päätin tehdä umpipiilotreeniä. Koiranhan tulee ilmaista maalimies vaikka se ei näe sitä. Menimme lähelle umpipiiloa, maalimies meni Iineksen nähden piiloon. Lähetys piilolle, Iines hetken kiersi piiloa ja sitten yritti raapia itsensä suljetusta ovesta sisään - huusin EI - koira katsoi minuun ja ravisteli itseään (taisi hämmästyä!)  ja sitten kävi makuulle ilmaisemaan ukkoa! Hienoa! Toistimme tämän vielä kaksi kertaa, eipä enää pyrkinyt sisälle piiloon.
 
Lauantaina illalla juhlistimme kasvattajan 30-vuotista uraa koirienkasvatuksen parissa!
 
Kuva: Mira Lindroos
SUNNUNTAI 4.5.14
Päätin ottaa haastetta mukaan kun kaikki suunnittelemani treenit olivat menneet hyvin. Ensimmäisenä lauantaina harjoitellulla umpipiilolla näyttäytyi maalimies ja meni piiloon. Sitten käänsin koiran vastakkaiseen suuntaan ja lähetin sen oikeaan etukulmaan jonne se lähti kuin ohjus! Hieno pisto ja perille asti ilmaisu. Kouluttaja sanoi ettei hän ikinä olisi uskonut että Iines lähtisi oikealle kun vasemmalla näyttäytyi ukko -- mutta myönsi olevansa mielellään tällä kertaa väärässä. Paluu maalimieheltä keskilinjalle ja hieno, varma ilmaisu umpipiilolla, eikä yrittänyt mennä piiloon sisälle. Kolmas lähetys oli oikealle puolelle, taas tyhjä, olisin toivonut syvempää pistoa, mutta kouluttaja oli sitä mieltä että koira on tarkastanut alueen riittävällä tarkkuudella. Viimeinen lähetys oli se haastavin, sillä piti ylittää metsäautotie jotta löysi maalimiehen ison kiven takaa. Iines teki kahdesti hienon laatikon (ensin suoraan, sitten rataa eteenpäin ja paluu takaisin luokseni) mutta päätettiin auttaa koiraa ääniavulla sitten kolmannelle lähetykselle. Se menikin hienosti tien yli ja haki tuulen alta maalimiehen hajun. Hyvä leirin viimeinen treeni! Oli hienoa päästä treenaamaan vieraassa maastossa ja erityisesti koiralle vierailla maalimiehillä! Kiva nähdä että toimii hyvin niin tutussa kuin vieraassakin porukassa ja maastossa.
 
Hakumaastoa ja pinkit merkkausnauhat

Iines haukkuu kun löysi maalimiehen

Foto auki olevan umpipiilon sisältä

Leirin arpajaispalkintona Riiseniriiviö-muki!
Leiriväsymystä en ehtinyt kauaa potea, sillä heti maanantain työpäivän jälkeen oli illalla Vapepan etsintäkurssin toinen koulutusilta, tällä kertaa etsintämenetelmistä. Erityisesti mieltä lämmitti osio koiran käytössä etsinnässä jossa oli esityksessä kuvana riiseni :)
 
Etsintäkurssimateriaalia
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti