keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Tintenfass-leirillä

Koirien kasvattaja Anu järjestää Tintenfass-tiimille leirin kahdesti vuodessa, keväisin on maastoleiri (haku, jälki) ja syksyisin tottelevaisuus-teemalla leiri. Nyt olimme 31.10.-2.11. Räyskälässä treenaamassa tottelevaisuutta Maija Eerikäisen kanssa ja halutessaan sai leikittää koiraansa suojelumaalimiehen kanssa. Sunnuntaina Anu piti vielä hallintatreenin jokaiselle koirakolle. 

Perjantaina ehdin käymään samalla ajelulla Hämeenlinnassa tilaamassa autoon koirahäkit, niistä tulee juuri sellaiset kuin haluan! Leiripaikalle päästyämme kävimme Iineksen kanssa testailemassa uutta GPSiäni ja haimme yhden geokätkön leiripaikan läheltä.

Iines kaivoi esiin kannon alta geokätkön! / Iines dug out the cache!
Lauantai
Pääsin ottamaan kahdet tottelevaisuustreenit, heti aamulla yhdeksältä ja sitten iltapäivällä kolmelta. Kouluttajana siis Maija Eerikäinen, joka juuri voitti NOMmeissa eli pohjoismaiden mestaruuskisoissa koirallaan kultaa lajina ipo (eli suojelukoe sisältäen peltojäljestyksen, tottelevaisuuden ja suojelun). 

Maija sanoi että seuraamisessa Iineksen into ja paikka on hyvä mutta kontaktia minuun pitäisi vielä parantaa - eli ettei katselisi muualle kun treenataan. Teimme siis kontaktitreenejä eli pyysin Iinestä katsomaan minuun ja jos katseli muualle (esim Maija taputti käsiään), kielto, ja heti palkka. Maija kehotti minua myös palkkaamaan taaksepäin vasemmalla kädellä, kun nyt annan namin oikeasta kädestä, alkaa pian hakeutumaan sinne ennakoiden ja seurausasento kärsii. 

Iltapäivällä treenatiin jäävää seisomista. Treenattiin nyt eri tavalla kun olen aiemmin treenannut. Maija ehdotti että minä peruutan koiran edessä ja siitä namikäsi tyrkkää koiran pysähdyksiin kunnes sitten namikäsi häivytetään pois. 

Treenien välissä kävimme hakemassa toisen geokätkön jonka itse asiassa Iines löysi kallion kolosta, kaivoi sen purkin esiin ja toi sen minulle, mahtava geokoira!

Toinen kätkö! Another cache!
Etsimässä kätköä/where's the cache..


Sunnuntai
Anu piti jokaiselle koirakolle hallintatreenin, me olimme Iineksen kanssa ensimmäisinä. Talutusremmi kiedottiin vyötärön ympärille ja tarkoitus oli kulkea pihan poikki ja tien yli metsään koiraa vain sanoilla ohjaten ilman että remmi kiristyy. Arkielämää helpottaa kun koira osaa kulkea remmissä ja esim käskysanalla "mennään" tarkoittaa että kävellään nätisti eteenpäin. Iines oppi melko nopeasti jutun juonen. Kävelimme myös ihmisryhmän läpi ja koiraa kiellettiin jos se meni haistelemaan ihmisiä. Tarkoitus ei ollut seurauttaa koiraa kuten kokeessa vaan kävellä kuin arjessa. 

Seuraava tehtävä oli laittaa koira makaamaan maahan, taaskaan ei kisatyylisesti vaan kuten normalielämässä pitäisi koira laittaa makuulle johonkin. Anu käski siis jättää koira makuulle ja kävellä poispäin, sitoa kengännauhat. Hyvin pysyi koira. Sitten minun piti kävellä vielä asuntoauton ympäri eli koira menettää näkökontaktin minuun, hienosti pysyi taas. 

Viimeinen harjoite oli kävellä vapaana olevan koiran kanssa pihalla ihmisryhmässä ja huudella sitä luokse aina kun erkani. Palkkaus vain laumapalkalla eli kehu minulta - treeniliivi ja namit piti jättää koko harjoitusrupeamassa pois. Kasvattaja sanoi harjoituksen lopuksi että meillä on Iineksen kanssa hyvä suhde ja se on hyvin hanskassa eli hallinnassa. 

Tottista vielä sunnuntaina Maijan kanssa. Pyysin häneltä apua noutotreeneihin. Pariin viikkoon en ole tehnyt noutoja, silloin viimeksi Iines keksi että noutokapulaa voi pureskella. Noudot ovat muutenkin olleet työn takana joten viisaamman apu oli tarpeen etten pilaa tähän asti opetettua. Maija itse asiassa treenasi Iineksen kanssa ja minä katsoin vierestä - kätevää! Iinestä kyllä ensin hämmensi että joku muu tekee hänen kanssa juttuja. Maija laittoi nakkeja suuhun, kapulasta molemmilla käsillä kiinni ja naksutin peukalon alle. Ensin Iinekselle "istu - odota" ja sitten kapulaan koskemisesta naks+nami. Sitten palkka pidoista. Edetään jatkossa niin että kun Iines hiukan vetää vastaan kapulasta niin siitä palkka eli kun pitää tiukemmin. Näin ei tule pureskelua kun palkka tulee tiukasta kapulan pidosta. 

Kasvattajan saama patsas suursnautsereiden MM-kisoista Itävallasta /
Breeders statue from ISPU Championship competition from Austria
 Loppuun vielä kuvia arkielämästä:

Iines ei osaa nukkua koirapedillä / Iines cannot sleep on the dog bed

Ediä hiukan trimmasin ja pallopalkkasin / Edi got a bit groomed and got his favourite ball

Iines täysiunessa / Iines full asleep

Edi täysiunessa / Edi full asleep
Last weekend I spent at Tintenfass training camp with Iines. Every spring Tintenfass-team trains 2-3 days tracking or search and every fall we train obedience and protection (if one wants). During the weekend I trained three times obedience with Maija Eerikäinen who just won the NOM competition in protection. On Sunday I trained with my dogs breeder, Anu Purola. With Maija we trained contact in heeling, stand stay and dumbbell. With Anu we trained every day obedience - ie. walking in leash, down stay while I tie my shoelaces and passing by dogs and people. Breeder said that we have a good relationship with Iines and she is well under control. We also had the time to go and search two geocaches! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti