lauantai 24. elokuuta 2013

Oikeassa kädessä kompassi, vasen poimii hirvikärpäsiä...

Eilen oli pelastuskoirien harjoitusetsinnät, kilpailevat koirakot ottivat koirat mukan, muut saivat toimia etsinnöissä apulaisina. Minä olin yhden koirakon kartturina ja jouduin palauttamaan mieleen miten käytetään kompassia ja karttaa! Onneksi oli apuna gepsi jota seurailtiin aina ajoittain minun kartallapysymisen varmistamiseksi. Hirvikärpäsiä oli paljon... jos olisin laskenut kuinka monta tuli poimittua takin sisältä, hiuksista, kasvoilta tai käsivarsilta, lukui olisi todennäköisesti lähennellyt 150:ä... ja kotona luulin yöllä yhden aikaan että olin saanut kaikki poimittua metsässä pois, harjasin hiuksista ja poimin vaatteista vielä 16 yksilöä! Yök. Oli hienoa nähdä koirat tositoimissa, ihmisillekin hyvä treeni kun ei todella tiennyt muuta kuin alueen minne henkilöitä on kadonnut. Omissa treenimaastoissa sitä helposti piiloutuu aina niihin samoihin piiloihin, aina koirille on samat maalimiehet ja omistaja yrittää auttaa koiraa pahassa paikassa että tuolla se nyt on. Tällainen etsintäharjoitus oli kyllä täysin koiran varassa, koira tekevätkin usein parhaimpia treenejään kun omistaja ei todella tiedä esim mistä se jälki menee. Treenissä näkee myös koiran kestävyyden, jaksaako se haukkua 2h etsinnän jälkeen löydettyään henkilön? Ensi kerralla täytyy ottaa mukaan parempi taskulamppu, metsässä on säkkipimeää tähän aikaan vuodesta yöllä sekä lisää vaatetusta!

Torstaina olin TPH:lla penturyhmän arkitottiskouluttajana, treenattiin luoksetuloa, maahanmenoa ja rauhoittumista. Minulle on tulossa vielä kaksi koulutusvuoroa syksylle.

Arkitottelevaisuustunnin jälkeen treenattiin pelastuskoiraryhmän kanssa tottelevaisuutta. Iines treenasi taas seuraamista. Seuraaminen onnistuu, jos on oikea vire, jo ihan kivasti. Torstaina sitä oikeaa virettä ei oikein löytynyt ja Iines joko hyppi ylös-alas (vire liian korkea) tai laahasi minusta takavasemmalla (vire liian matala). Treenattiin myös A-esteen ylitystä varovaisesti, siis hitaalla vauhdilla namia nenän edessä pitäen, ettei hyppää sieltä korkealta harjanteelta alas ja loukkaa (käskysana "yli"). Treenattiin myös ekaa kertaa metalliputkea, joka on siis sellainen suora ilmanvaihtokanavaputken näköinen tötterö joka tietysti rämisee kun siellä kulkee, sen vertaa matala että Iines joutuu siellä kyyristelemään. Tässä oli apuohjaaja mukana kun Iinestä kovin jännitti se putki. Apuohjaaja hetti pari nakinpalaa putkeen niin johan Inkku sipsutti hienosti putken toiseen päähän! Pari kertaa uusintana ja sitten se menikin jo innokkaasti omatoimisesti putkeen! Hienoa! Sama apuohjaaja leikki vielä Iineksen kanssa patukalla - edelleen saan kiittää Tintenfass-leirillä ollutta suojelumaalimiesoppilasta että Iines leikkii ylipäätään kenenkään kanssa - ja Iines jopa irroitti patukasta "irti" käskyllä ja pysyi maassamakuulla vaikka apuohjaaja veti patukkaa saalisleikkinä maata pitkin ja vapautuskäskystä vasta patukkaan kiinni. Super!

Tänään tehtiin iltapala-aikaan pihalla tottista molempien kanssa:
Iines:
-sivulletuloja - huomattavasti parantunut, hakeutuu hienosti sivulle, tekemistä riittää kyllä vielä!
-seuraamista - vire nyt täsmä hyvä, istui vierelle kun minä pysähdyn
-maahanmenoja - edessäni ja hieman kauempaa, sekä seuraamisesta pysähdys ja käsky maahan
-eteenmeno - koira käskyllä istu, vahvistus pysymisestä käsimerkillä, loput iltapalasta kupissa pihan reunalle, paluu koiran luo, käsky "eteeeeen!"

Edi: törkeästi käskin seurata ruohonleikkurin vieressä, aina välillä Edin piti haukkua sille liikkuvalle ruohonleikkurille josta tietysti kielsin. Parit istu-seiso -vaihtelut, takapään käyttöä pitää harjoitella vielä ettei ota niitä askeleita eteenpäin. Eteenmeno ilman palkkaa ja käsky maahanmenoon, paluu koiran luo ja superpalkka. Täytyy kyllä taas ensi kerralla viedä sinne oikeasti palkka ettei ala ennakoimaan sitä maahanmenoa! Ediä ei turhaan sanota ennakko-Ediksi. (Yksissä tokokisoissa Edi teki istu-maa-istu-maa -vaihtelut puoli sekuntia ennen kun liikkeenohjaaja antoi luvan vaihtaa asentoa, silloin ei ollut kovin voitokas fiilis...)

TPH kenttä, Iines ja A-este

TPH kenttä, Iines ja metalliputki

Sattumaotos kameralla, ekaa kertaa omatoimisesti putkeen!

Edi ja Iines TPHn kentällä

Pihapainit vol 102365
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti