sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Porissa pelastusharjoitusalueella, jälkeä ja rallya

TPH:n pelastuskoiraporukka lähti lauantaipäiväksi Poriin pelastusharjoitusalueelle harjoittelemaan rakennus- ja rauniorataetsintää. Pelastusharjoitusalueen kotisivut löydät tästä linkistä. Alueelle on rakennettu rauniokaupunki jossa on taloja, asuntoja, kontteja, pienlentokone, rekkoja, linja-auto, henkilöautoja ja yksi poltettu konttirakennuskin. Rauniorata on vielä keskeneräinen, mutta pääsimme sinnekin treenailemaan. Alueen vieressä on Porin lentokenttä ja ampumarata (teki muuten hyvää Iinekselle kuulla niitä laukauksia paljon, loppupäivästä ei välittänyt enää pätkääkään!)

Pelastusharjoitusalueen kartta
Map of Emergency services rescue training area

Parkkialue - aikaisemmilla vierailla ollut hankaluuksia parkkeerata?
Parking lot - previous guests had some trouble to park?

Iineksellä ei ole montaa rakennusetsintää takana. On tärkeää, että ohjaaja antaa koiran tehdä töitä eikä itse mene pitkälle asuntoihin ettei sotke hajuja. Iines löysi ensimmäisen maalimiehen monihuoneisesta yksikerroksisesta asunnosta yhdestä huoneesta nojatuolilta istumasta ja ilmaisi sen hienosti. Toinen  maalimies löytyi myös rakennuksesta, toisen kerroksen yläpuolella olevasta tilasta jossa on kattotuolit. Maalimies oli siellä katon harjan kohdalla olevan pienen lattian alla. Oli erittäin mielenkiintoista katsoa miten sellaisessa tilassa hajut liikkuvat, ja kuinka vaikea on paikallistaa hajun lähdettä sisällä. Siellä oli myös hormit auki alemmista kerroksista jotka toi oman sekoituksensa hajumaalimaan. Täältä katolta kun lähdettiin alaspäin Iinekselle tuli metalli-ritilärappusissa pieni kriisi, kun kaksi kerrosta tyhjää näkyi alla. Ongelma ratkaistiin niin että nostin sen rappusille että etu- ja takajalat olivat rapuilla, sitten se meni reippaasti kaksi kerrosta rappusia alas. Viimeinen maalimies löytyi ulkona kontista joka oli puolillaan olkipaaleja. Hienosti lähti Iines kiipeämään paalien päälle ja löysi sieltä "kadonneen". 
Ensimmäinen maalimies löytyi tuon oven takaa, Iines etsi yksin asunnon, minä seisoin ovella.
While I stood at the door, Iines searched this apartment and found the first hidden one behind that door.

Rakennusetsintää
Search in a building

Katolla
On a roof

Katon alla, maalimies oli tuon lankkulattian alla
Inside a roof, hidden one was beneath that wooden floor

Heinäpaalien joukossa kontissa piiloutunut
Between those haystacks was a hidden one

Raunioradalla hieman myöhemmin Iineksellä kesti kauan paikallistaa romahtaneesta autotallista pösöstä tulevaa piiloutuneen hajua, se kiersi kauan autotallia ja autotallin kattoa (sinne pääsi helposti kiipeämään) kunnes sai tarkennettua hajun lähteen auton ovesta sisälle. Taas mielenkiintoista katsoa miten ne hajut liikkuvat kun on osittain suljettu tila. 

Raunioradalla
Rubble area

Romahtaneessa autotallissa oli pösöön piiloutunut akka
Inside a collapsed garage was a car and a lost one

Tänään sunnuntaina oltiin TPH:n jälkiporukan kanssa jäljestämsssä. Iineksen jälki oli n. 500m, 1h 45min, harha 30min tuore, kolme esinettä. Vauhtia oli melkoisesti mutta jäljesti kyllä hienon tarkasti. Iines reagoi yllättävän voimakkasti jos satuin nykäisemään jälkiliinasta esim horjahtaessani, se joutui aina etsimään jäljen uudestaan (tosin ei siihen kauaa mennyt). Ensimmäisen esineen se merkkasi nopeasti, ja jouduin huomauttamaan että on kunnolla merkattava - ja toikin minulle sellaisen kokoon taitettavan sateenvarjon. Toisen esineen missasimme, jäljentekijä sanoi että satuimme kiertämään sen niin ettei koiralla ollut mahdollisuutta saada hajua siitä. Viimesen esineen ilmaisu oli hieno, toi minulle vanhentuneen auton rekisteriotteen loistavasti. Eipä ennen ole ollut tuollaisia esineitä! Kun pääsimme jäljen loppuun, eli tielle, kysyin missä se harha oli. Oltiin menty siitä siis yli lahjakkaasti korvia lotkauttamatta, erinomaista!

Edi on puolestaan treenannut rally-tokon voittajaluokan liikkeitä: oikealla puolella seuraamista ja oikealta puolelta istumista, maahanmenoa jne. Vanhakin koira oppii uusia temppuja :)
Ediä olen nyt hartaudella nyppinyt irtokarvoista, mutta on se raastavaa hommaa! Vielä kesken...

Mustaa, punaista ja harmaata: Edi
Black, red and grey: Edi

Kieli Edi :)
Tongue

Iines

Yesterday on Saturday our rescue search dog team went to Pori Emergency Services Training Centre to train search in buildings, burnt down houses, trucks, rubble area, cars, etc. Very interesting to see how the human scent flows differently when you are inside a building. Iines found a hidden one 1) in a apartment, in a room sitting in a armchair 2) inside a 2-story high building and 3) in a large container full of  haystacks. In rubble site she found the hidden one in side a car which was in a collapsed garage. 
Today we went tracking with our dog club. She had a 500m, 1.5h old track with three articles and one intersecting distraction track (done by another person). She had again full speed on, 2/3 articles found, and no interest to take the fresher intersecting track, yeah!
Edi then again has begun to train rally-o winner class stuff, like heelwork on my right side. Old dog learns new tricks after all! I've been grooming Edi a couple weeks now, stripping down the old hair, such a pain in the fingers!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti