maanantai 20. lokakuuta 2014

Luentoa, hakua, jälkeä, tottista

Lauantaina 11.10. sain paikan Turun Käyttökoirakerhon (TKK) järjestämälle koko päivän luennolle, jossa poliisikoirakouluttaja Ilkka Hormila kertoi hajuntunnistuksesta ja id-jälkikoiran kouluttamisesta. Koulutuksessa pyritään siis että koira jäljestää vain sen ihmisen hajua, jonka hajunäyte (esim. päähine) koiralle annetaan haisteltavaksi. Täten id-jälkikoira pystyy vaikka keskellä vilkasta toria jäljestämään vain yhden tietyn ihmisen hajua (=hajuerottelemaan). Koulutus kestää vuosia ja vaatii ankaraa paneutumista ja oikeat välineet. Koiralle on tarjottava ihmisen haju mahdollisimman puhtaassa muodossa - koulutuksessa käytetäänkin steriilejä purkkeja jossa on kangaspala, jolla haettava ihminen on pyyhkinyt kämmenselkiä ja niskaansa (paljon rasvaa eli paljon ihmisen ominaishajua). Hormilalla on hyvä periaate "A.S.T.A" joka pätee kaikkeen koiran kouluttamiseen: Ajattele, Suunnittele, Toteuta, Analysoi. Niin saadaan laadukkaita, eteenpäinvieviä treenejä. Hormila näytti myös hienon videon vuodelta 1925 (!) poliisikoirien kouluttamisesta.



Ilkka Hormila / hajuntunnistuskoirat / id-trailing dogs
Sunnuntaina 12.10. oli äärimmäisen hyvä hakutreenipäivä meille. Teimme Iineksen kanssa hienoa yhteistyötä, sain läheteltyä koiraa etsimään minne halusin, se tuli ensimmäisistä luoksetulokutsuista ja ilmaisi ilman apuja taas maalimiehet! Kouluttajalta tuli myös kehuja että kerrankin en hätiköinyt, pidin pääni kylmänä ja ohjasin koiraa hyvin. Maastonlukutaidosta tuli myös hyvää palautetta. Alue oli kooltaan kuten voittaja-luokan hakurata 100x300m, jossa 150m kohdalla jyrkähkö kallionousu. 
19.10. sunnuntaina hakutreeneissa panostettiin tuulen käyttöön, maalimiehet vain oikealla puolla, pistojen syvyydeksi tuli noin 80m, vasemmalle puolelle tyhjät pistot. 

Iines ja maastoutunut / Iines and the camouflage


Ollaan tehty Iinekselle nyt pari jälkeä, 15.10. oli 1,5h vanha 170m jälki ja 18.10. 2h vanha 400m pitkä jälki. Iines jäljestää tarkasti kivalla nopeudella, reippaasti mutta ei rynnien. Se ei häiriinny jos minun täytyy ottaa välillä jälkiliina (10m) pois jonkun puun tai sen jalan ympäriltä. Edellispäivänä se teki todella hienoa omatoimista kulmatyöskentelyä, ratkaisi ihan itse kaikki ongelmat. Ojienkin ylitykset menivät hyvin. Kun en itse ollut kumpaakaan jälkeä tallonut, pystyin vain luottamaan koiraan ja seuraamaan sen perässä, hyvin pysyttiin jäljellä ja päästiin perille asti. 

Iineksen kanssa menossa jäljelle / with Iines going tracking

töissä - jäljellä / on duty - tracking


Tottelevaisuudessa ollaan tehty Iineksen kanssa tietysti seuraamista, toko-hyppyä, jääviä maahanmenoa ja seisomista sekä noutoa. Nyt on tyttö alkanut hieman pureskella noutokapulaa kentällä joten täytyypä tehdä pitoharjoituksia. Hauska hetki tottiskentällä tuli, kun treenikaveri ehdottti että heitäpä noutokapula taaksesi. Heitin, Iines tietysti kuuli kun kapula laskeutui taakse eikä eteen. Lähti kiltisti hakemaan sitä käskystä tuo MUTTA toi sen mun selän puolelle! Alkoi naurattaa niin kovin etten pystynyt sanomaan mitään, koira olikin fiksu ja kiersi minut ja luovutti sen sitten normaali paikassa edessäni! Viisas pieni koira! 

Toko alokasluokan hyppy-seiso / obedience beginners class jump-stand

On October 11th I had the opportunity to participate in a seminar held by police dog trainer Ilkka Hormila, who teaches police dogs id tracking.  Those dogs can trail a certain persons scent even through market places! Very interesting and time consuming. He also showed a video from 1925(!) of police dog training. 
With Iines we have trained twice search and twice tracking. In search we have now advanced in leaps, we have a good team! In tracking, she has a very nice accuracy and pace. My job is only to keep the lead untangled! 
In obedience I've trained with Iines heelwork, retrieve, jump over hurdle and stand from motion. A new problem is that she chews the dumbbell... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti