maanantai 4. marraskuuta 2013

Tintenfass-kennelin syysleiri Räyskälässä 1.-3.11.2013

Olin molempien koirien kanssa kasvattajan järjestämällä syysleirillä Räyskälän leirikeskuksessa 1.-3.11.2013. Teemana tällä 2.5 päiväisellä leirillä oli tottelevaisuus ja suojelu/saalisleikit. Tottelevaisuudessa kouluttajana oli Maija Eerikäinen ja suojelussa Itävallasta asti tullut Reinhold Steingruber. Reinhold puhuu hyvää englantia, mutta kouluaikana opiskellusta saksan kielestä ei kyllä ollut haittaakaan hänen kanssa - aina väliin ohjeistuksissa putkahti saksalainen sana jos toinenkin. 

Perille saavuin Edin ja Iineksen kanssa perjantaina hiukan ennen kolmea, tavaroiden purkamisen jälkeen menin seuraamaan Reinholdin treenejä ja ilmoitin Iineksen listan perälle leikkimään Reinholdin kanssa. Jännitti kamalasti aluksi että mitähän tästä tulee kun me ei olla oikein ipo-(eli suojelu)orientoituneita, mitä jos joskus patukan kanssa leikitään tottelevaisuustreenien yhteydessä. Meninkin sitten vuorollani kentälle ja aloitin "Guten abend und ich habe keine ahnung!" :D Iines leikki oikein hienosti ja voimakkaasti taistellen Reinholdin kanssa meidän omalla pitkällä patukalla johon oli laitettu liina perään että saadaan hyvin saalistusleikki aikaiseksi. Reinhold sai läpsiä Iinestä kylkiin, siirrellä etujalkoja koskemalla niitä omilla jaloillaan, taputella päähän ja puhallella kasvoille taistelun yhteydessä ja puruote piti! Ei tarvinnut korjailla puruasentoa tai pureskella patukkaa vaikka maalimies täräytti patukkaankin pari kertaa! 

Lauantaina aamupäivällä (VIDEO alla) ensimmäisissä treeneissä toistettiin perjantainen treeni aika samanlaisena, lisäksi mukana oli pamppupiiska tällä kertaa. Pamppupiiska on pehmeä mutta jämäkkä patukka millä "uhataan" koiraa ja kisoissa sillä napautetaan pari kertaa koiraa purun aikana (suojelua harrastavat osaavat tästä kertoa enemmän...), piiska-osalla saadaan sellainen NAPS ääni aikaseksi kun oikein nopeasti sitä heilautetaan - kuten sellainen terävä aseen ääni. Iineksen kanssa Reinhold ei käyttänyt piiskaa mutta heilautteli sitä pamppuosaa ihan koiran vieressä kun sai hyvän purutaistelun aikaiseksi... ja puruote ei irronnut! Välillä piti antaa koiran voittaa se saalis, ja kun haluttiin saalis pois, piti nostaa kaulapannasta ilmaan. Tämän pitäisi aiheuttaa painetta kaulalle ja automaattinen irrotus - hyvä mm. nuorilla koirilla jotka eivät vielä osaa varmaa irti-käskyä. Ongelmanahan oli että Iines ei muuten irrottanut otteestaan! Taistelija! Reinholdilta tuli paljon kehuja tästä taistelijaluonteesta. Koiraa tulee  tukea koko ajan kehumalla oikeista asioista (onneksi Reinhold ja videolla näkyvä avustaja kertoivat koko ajan mitä tehdä) ja silittää rauhallisin pitkin vedoin kun maalimies käskee. Koiran täytyy kokea että ollaan yhtenäinen tiimi, eikä sitä hylätä yksin tekemään saalistusta/puruja. 

Lauantaina iltapäivällä oli toiset purutreenit, mutta nyt otettiin kentälle yhtä aikaa Iineksen veli, joka ilmeisesti on tehnyt jo purutyyppistä treenausta - ja aika pätevän näköistä olikin! Ajatuksena paritreenaukselle on että koirat motivoivat ja tukevat toisiaan ja lisäksi kun toinen saa leikkiä maalimiehen kanssa, niin toinen turhautuu ja haluaa entistä enemmän leikkimään. Iines jopa alkoi veljen esimerkistä haukkumaan maalimiehelle! Yhdessä kohtaa Iines turhautu niin kovin kun vain veli sai leikkiä että alkoi puremaan omaa remmiään! Taisi siis hiukan mennä vire yli - mutta palautui nopeasti kun pääsi taas taistelemaan maalimiehen kanssa. Ei pikku-Iinestä helposti hetkauteta. Taas hienoja pitoja ja taisteluvetoja, hyvää rauhoittumista ja periksiantamattomuutta. 

Sunnuntaina aamupäivällä vielä ehdittiin ottamaan yhdet purut, tällä kertaa yhdessä 3v uroksen kanssa. Treeni vastasi lauantai-iltapäivän treeniä, meni vieläkin paremmin! Iineksellä oli jo kauhea hinku kentälle tekemään hommia! Taaskaan ei meinannut millään luopua saalisrätistä kun nostin pannasta ilmaan ja pidin..ja pidin...ja pidin ilmassa kunnes Reinhold tuli hakemaan hampaiden välistä - koira heti alas ja kannustetaan uuteen saalistustaisteluun. Hienosti maalimies sai taas läpsiä kylkiä ja muita tehostuskeinoja käyttää! Kehuja tuli että on paljon kehittynyt kolmen päivän aikana. 

Tavoitteena minulla oli koko "suojelu"treeniharjottelulla se, että löydän jotain motivoivaa yhteistä tekemistä, jolla voin palkata treenatessa. Iines on melko hankalasti motivoitavissa oleva koira, joka mielumin tekee omia juttujaan. Ei ole juurikaan mitään mitä se oikeasti haluaa, paitsi että sitä omaa ruokakuppiaan, mutta vire menee silloin niin yli että tekemisestä ei tule mitään. Dog&Cat Sportin myyntivankkuri tuli käymään leirillä, sain ostettua sellaisen nahkarätin, jota voi käyttää saalispalkkauksessa - täytyykin päästä pian kokeilemaan miten toimii! Edi oli jo ainakin innoissaan siitä kun sunnuntaina testailin. 

Tottelevaisuustreenit:
EDI: Maijan kanssa keskityttiin siihen ettei vingu (eipä vinkunut nyt kun sai tehdä hommia) ja hyvään katsekontaktin pitoon vaikka käveltäisiin ihmisiä päin tai henkilöryhmän läpi. Annoin pienen nyppäsyn remmistä kun katseli muualle ja heti namipalkka korjauksesta. Ja koska Edi on ennakko-Edi, keskityin namin antamiseen taaksepäin Edille suuhun ettei ala kävelemään liian edessä. Uutena asiana tuli se, että nykyisin toivotaan että käännökset oikealle ja vasemalle seurauksesa eivät olisi viivotinsuoria 90' kulmia, vaan luonnollisia hiukan pyöreämpiä käännöksiä.

IINES: ongelmana huonosti aktivoituva/motivoituva koira. Aktivointitreeni siis. Maija käski laittaa namin kainaloon ja kun hän naksauttaa, nakki tiputetaan kainalosta alas maahan. Välillä nakki sujahti treeniliivistä sisään ja välillä nakinpala liimautui kainaloon kiinni - tätä täytyy vielä hioa ja ottaa isommat namit! Iines oli ihan ihmeissään että mistä se nakki oikein tipahtaa. Tehtiin muutamia sivulle tuloja ihan ilman käskyä (aktivoituu itse) ja sitten kun hyvässä kontaktissa, otettiin ihan yhtä-kahta askelta ja naksautus+kainalonakkipalkka. Maija painotti ettei saa edetä liian nopeasti tässä (myönnetään, paha tapa!). Kotiläksyksi saatiin ohje että harjoitellaan näitä hyvässä kontaktissa olevia parin askeleen seurauksia eteen, taakse ja molempiin suuntiin pyörien että saadaan hyvä takapään käyttö koiralle. Maija sanoi, että ei hän huomannut ainakaan mitään ongelmaa motivaatiossa! Hienoa!

Leirin jälkeen on koko kroppa väsynyt ja pää täynnä uusia ajatuksia. Oli todella kiva nähdä taas tätä hyvää treeniporukkaa - vaikka nähdään ehkä 3x vuodessa, juttu luistaa joka kerta. Näin myös parit Edin pojista, niin saman näköinen ilme/pää että ei todella voinut erehtyä! Onneksi olivat hiukan pienempiä kuin Edi :) Olivat oikein hyvällä treenimotivaatiolla varustettuja koiruuksia, on kiva nähdä mihin kaikkeen nämä pystyvät!

Leirin molemmat kouluttajat olivat kyllä erinomaisia, osasivat auttaa, tukea ja haastaakin niin uusia koirankouluttajia kuin kokeeneempiakin. Suojelumaalimies Reinhold oli kyllä todella asiansa osaava kaveri, joka luki koiraa koko ajan mihin se pystyy ja miten paljon sitä voi haastaa - ei tullut turvaton tai pelottava olo että nyt koiraa kohdellaan huonosti tai treeni on liian haastava, ja koko ajan sai koiranohjaaja ohjeita mitä kuuluu tehdä ja miten koiraa tuetaan työssään. 

Video Iineksen lauantain aamupäivätreeneistä. Ensimmäisenä hiukan mietintää pitääkö vaihtaa valjaat mutta mentiin nyt näillä vaikka hiukan huononmalliset ovatkin.


sumuinen sunnuntaiaamu Räyskälän metsissä


2 kommenttia:

  1. Kuvasikohan joku sen Iineksen ja Oton treenin. Olisi kiva saada se! :)
    (Kyllä ne oli meillekkin ekat tommoset treenit perjantaina.)
    -Asta

    VastaaPoista
  2. Oli parilla videokamerat, kysellääs tf-porukasta, oliko kenelläkään nauha pyörimässä :)

    VastaaPoista