maanantai 12. kesäkuuta 2017

Toko-seminaarissa

Lauantaina 10.6. osallistuimme Iineksen kanssa Koirakoulu Naantalin järjestämään toko-seminaariin, johon oli kutsuttu kouluttajaksi Hämeenlinnasta Jonna Rusi Jonnalla on hyvä käsitys erityyppisten koirien kouluttamisesta - onhan hän kouluttanut saksanseisojankin tokovalioksi! Ei varmasti ole ollut se matalin aita mistä on kuljettu!

Päivän aluksi pidettiin jokaiselle ns. möllikoe (harjoituskoe) jotta kouluttaja näki koirakoiden tason. Iineksen kanssa tehtiin avoimen luokan koe. Ongelmaksi nousivat koiran takaa kiertäminen istumisessa ja seisomisessa, epävarmuus jäävässä seisomisessa ja ruudun paikan hakeminen. Hiomista kaipasi vielä kapulan pito ja vauhti noudon paluussa. Hyviksi nostaisin merkin kierron, hypyn ja seuraamisen intensiteetin. 

Kun kaikki koirat olivat käyneet tasonsa mukaisen möllikokeen, jokainen sai treenata kouluttajan kanssa ongelmakohtiaan... heti maukkaan lounaan jälkeen. Muut ryhmäläiset aina seurasivat vierestä kun yhtä treenattiin - sivusta seuraamalla tuli paljon hyviä vinkkejä itselleenkin.

Treenattiin siis seuraavia juttuja:

Jäävä seiso: peruutetaan koiran edessä ja kun tulee käsky seis, pysähdytään samalla itsekin niin että kädet avautuvat, ja toinen käsi heittää namin etujalkojen väliin. Ihmiselle tämä oli vaikeampaa mutta koiralle selkeää!

Ruutu: ruutuun (3x3m nauhalla rajattu alue) namialusta keskelle, lähes taakse. Jonna ehdotti että opettaa koiran ensin seisomaan ruutuun ja sitten käskyllä maahan jotta voi tarvittaessa siirrellä koiraa käskyllä. Tämän ohjeen olen muiltakin kuullut mutta en koskaan ole tullut ottaneeksi käyttöön. Koira jätetään kauemmas istumaan, itse melko lähelle ruutua seisomaan. Käsky ruutuun ja kun koira on namialustalla, sanotaan seiso ja juostaan antamaan nameja alustalle. Koira oppii seisomaan ja odottamaan rauhassa ruudussa.

Kapulan pito: opetetaan ensin koira sietämään omien sormien paino ylä- ja alaleuan päällä, tästä jalostetaan sanomalla "pidä" ja lopulta kapula suussa, sormet kuonon yllä ja alla "pidä" 

Vauhtinouto: tai pistonouto, näitä termejä käytettiin. Kapulan heitto noin 10m päähän, koira käsketään noutamaan, ja kun ottaa kapulan huudetaan "jes vapaa!" tai vastaavaa ja koira saa juosta ohjaajan luo hakemaan namit. Tämä lisää koiran paluuvauhtia kapulan kanssa. 

Täyskäännös: kouluttaja oli sitä mieltä, vaikka Iineksn täyskäännös (vasemalle) oli hyvä, se ei ollut täydellinen. Eli turha menettää tokokokeessa pisteitä tästä! Vaihdetaanpa täyskäännöksen suunta niin että tehdään se oikealle. Taas ihmiselle hankalampi kuin koiralle! Aloitetaan vaan rauhallisesti ja palkataan hienosta tiiviistä asennosta. 

Jonnalla oli hyvä ja täsmällinen tyyli kouluttaa ja hyviä vinkkejä joka tilanteeseen. Toivottavasti hän tulee tänne päin uudestaankin! Seitsemän tuntia hurahti kyllä nopeasti ohi!

Tokon ruutu
Send off square

Iineksen kanssa seminaarissa
At obedience seminar with Iines

I attended an obedience seminar with Iines. The trainer was Jonna Rusi from Hämeenlinna. She has a vast experience with dogs and could help in any problem we gave her. First we tested out our skills, then trained our dogs individually. I got help from Jonna to heelwork, retrieve, sendoff and stand stay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti