sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Tottista, tokoa, jälkeä ja hakua

Alla päivitystä treenitilanteesta. Nyt on ollut hiukan lomaa joten ollaan ehditty treenaamaan, mökkeilemään ja puuhastelemaan sekä käväisemään Riisenileirillä Laitilassa. Iines löysi taas uuden lempiruuan: raaka sipuli! Aikamoinen jätesammio se Iines... muuten sille maistuu myös punaviini ja lonkero... Edi tykkää vain kaljasta. Ei sillä että oltaisiin näitä juotettu koirille, mutta partanaamat ovat uteliaita kaikkea kohtaan mitä syö tai juo. Lopussa kuvia :) 


Iineksen tottelevaisuus:

Ollaan treenattu lyhyitä ja välillä pidempiäkin pätkiä seuraamista ja käännöksiä. Hankaluus on saada siihen draivia ja motivaatiota - sellainen superpalkka pitäisi keksiä, minkä vuoksi se menisi vaikka perä edellä puuhun. Iines kulkee auttamatta liian kaukana ja yritänkin palkata kun on lähellä minua kuten käännöksissä vasemmalle. Harjoitellaan myös istumista ja siinä pysymistä kun kävelen poispäin, samoin maahanmenoa ja siinä pysymistä. Uutena juttuna ollaan otettu eteenmenoja ruokakupille ulkona, jätän Iineksen istumaan, lisäkäskynä "odota" ja kävelen 10-20m päähän laittamaan ruokakupin maahan, ja koiran luokse käveltyäni sanon "eteeeeen!". Nämä eteenmenot ovat onnistuneet yllättävän hienosti! Noudon alkeita harjoitellaan, vielä on hieman kesken se esineeseen tarttuminen, Iines koittaa potkia sitä tassuillaan tai lepuuttaa päätänsä esineen päällä. 


Edin toko voittajaluokan treenit:

Edin kanssa oltiin tiistaina TPH:n kentällä tokotreeneissä voittajaluokan liikkeitä harjoittelemassa. Seuraaminen, sivuaskeleet, jäävä istuminen+takaakierto ja metallinouto menivät hyvin mutta asennonvaihdokset (istu-maa-seiso), tunnistusnouto ja ruutu olivat superhaasteellisia. Ruudussa Edi tuo etukulman tolpan, joten siitä pyritään eroon laittamalla lelu ruutuun. Olen nyt kotona treenannut niin että ruutu on valmiina, ja siellä on nami lelun sijasta. Jotenkin helpompi näin ettei lähde viilettämään lelun kanssa ympäri maailmaa. Tunnistusnoudossa piilotettiin kapula nurmikkoon mutta Edillä intoa kuin ilmapallossa joten koko kapulaa oli vaikea löytää. Näitä ollaan harjoiteltu kotona piilottamalla kapulaa hiekkaan ja ruohikkoon. Lisäharmina se, että Edi pureskelee kapulan rikki tuodessaan sen minulle. Kaukokäskyissä eli istu-maa-seiso -vaihteluissa liikkuu helposti eteenpäin joten sain vinkin takapään treenaamiseen, että etujalat eivät liiku asennonvaihdoissa lainkaan: maastamakuulta takapää tulee etujalkojen viereen ja tästä seisomaan siten että takapää nousee ja ottaa askeleet vain takajaloilla; tässä voi auttaa tönäisemällä koiraa rinnasta - ikäänkuin työntää koira taaksepäin. Asennonvaihdot ovat kokeessa yleensä loppuvaiheessa joten on hyvä tehdä tästä leikki millä koiran saa kokeessakin palkattua. Kun koira tekee hyvin kannattaa heittää lelu taakse tai nami koiralle, ettei liiku eteenpäin hakemaan palkkaa. Treenien lopuksi tehtiin vielä toisen uroksen kanssa peräkkäin kävelyä ja lapsen ohittamista. Jätin Edin lapsen viereen istumaan ja kävelin itse pois, hienosti pysyi eikä yhtään stressannut!


Iines jäljestys:

Tein Iinekselle pitkästä aikaa jäljen metsään; parikymmentä metriä, yksi kulma, nameja (vain) 4 kpl, 2 keppiä. Ennenhän olen tehnyt jäljen jossa nameja noin kolmen askeleen välein, mutta Iines on syönyt niistä vain murto-osan. Keppejä ei ole aiemmin ollut. Iines lähti into piukassa nenä maassa hakemaan jälkeä heti kun olin laittanut valjaat kiinni ja pitkän liinan perään. On se aika etevä kun erottaa "työvaatteiden" perusteella mitä ollaan metsässä tekemässä! Jäljelle lähetys käskyllä "jälki". Teki tosi tarkkaa työtä ja löysi namit ahkeralla uurastuksella. Keppi kun tuli ensimmäistä kertaa vastaan Iines nuuhki sitä ja katsoi ihmeissään minua - tietysti hurjat kehut ja palkat siitä. Kulman jälkeen (suoritti hienosti) toinen keppi, sama kysyvä ilme taas ja isot bileet. Loppupalkkana kasa nameja. Hienoa hienoa!


Iines pelastuskoirahaku:

Iines oli peko-treeneissä 14.7.13 ja tänään 21.7.13.
14.7.13 reaktiotreenit. Päivä oli kuuma joten päätimme vetää kaikille koirille pikahakutreenit testaamalla koska koira havaitsee ihmisen hajun. Koira pitkässä remmissä kiinni ja kävelemään tallaamattomaan metsään. Kävellessä tarkkaillaan koiran reaktiota ilmavirtauksiin ja kehutaan kun havaitaan sen haistelevan tai reagoivan piiloutuneen ihmisen hajuun. Vasta kun ollaan täysin varmoja että se on bongannut ihmisen, päästetään irti. Iineksen kanssa sujui tosi hienosti tämä! Ajatus tämän takana on koiran lukemisen harjoittelun lisäksi se, että ilmavainua voi tehdä myös remmissä, ei vain jäljestystä (maavainu).

21.7.13 haamutreenit. Ongelmana viimeaikoina on ollut se, ettei Iines etene tarpeeksi syvälle metsään, vaan jää aika lähelle pyörimään. Tänään oli uusi maasto käytössä, oikein kivaa kalliota jota koira joutui nousemaan saadakseen hajun. Jos aina treenaisi tasaisessa maastossa, koiralle ei tulisi esim. kisoissa tai tosi-etsintätilanteessa mieleenkään mennä kalliolle. Haamuja oli neljä, jokainen tehtiin erikseen (ei valmiita ukkoja metsässä). Iines ei nähnyt kun ukko meni metsään, mutta näki kun se heilutteli käsiään n.40-50m päässä. Koira käännettiin selin piiloutuvaan maalimieheen, joka tällä välin eteni keskilinjan suuntaisesti muutamia metrejä. Ajatus oli että koira oppii menemään syvälle metsään ja etenemään keskilijan suuntaisesti ("laatikkoa"). Kun ukko oli piiloutunut, minä lähetin koiran käskyllä "äijä". Hienosti löytyi kaikki neljä ukkoa, kertaakaan en edes lähettänyt uudestaan! Hyvin tekee töitä pieni sähköjänis. Ainoa ongelma oli ensimmäisen ukon luona kun loppui namit kesken - silloin Iines lähti ukon luota. Muilla piiloilla Ii oli kiltisti maassa makuulla ja söi kananpaloja. Täytyy ensi kerralla ottaa isompia nameja ja enemmän.

Sitten kuvia!
Edi tarkkailee pellonreunaa

Edi maalaismaisemassa

Edi löysi jotain saalisttetavaa

Iso-Edi ei olekaan enää niin iso, laihtunut!

Edin mielestä paras kesäharrastus

Uimisen jälkeen Edi kuivattelee sammalikossa

Edi aamu-uinnilla

Edi mönkii puskassa

Minä ja Iines pyörälenkillä

Iines painii kepin kanssa

Iines painii jalkapallon kanssa

Iines jäljestää

Iines odottaa vuoroaan hakutreeneissä

Riisenileiri 2013 Laitilassa 
Riisenileiri 2013 LaitilassaEi kommentteja:

Lähetä kommentti