keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Pentukoira kasvaa

Pieni pentukoira Ruu on parin päivän päästä jo viiden kuukauden ikäinen ja lähes parikymmenkiloinen! Hillitön pureminen on vähentynyt kun hampaat ovat vaihtuneet pysyviksi. Viime viikolla tuntui että lattia on täynnä pieniä hampaita. Jopa sen halkeamisen vuoksi poistetun maitokulmahampaan alta tuli ihan samaan aikaan pysyvä hammas kuin muutkin kulmahampaat puhkesivat. 

Little monster
Helatorstain viikonlopun nelipäiväinen peltojälkileiri (kts edellinen kirjoitus) oli kyllä erittäin antoisa. Olen tyytyväinen, että treenikaverin suosituksesta vaihdoin ryhmää hausta jälkeen. Joskus kannattaa mennä hieman epämukavuusalueelleen vieraan lajin pariin saadakseen oivalluksia ja onnistumisia. Ruu tosiaan ennen leiriä oli ajanut alle parikymmentä suoraa jälkeä, ei ruutuja tai mutkia. Kouluttaja (saksalainen Stefanie Müller) laittoi meidät tekemään namiruutuja (1x1m tampatulle peltoalueelle 25 namia josta sai syödä lähes kaikki) ja siitä suoraan kolmio-mutkia-kolmio -jälkiä. Tämä tarkoittaa sitä että aluksi tampattiin pieni muutaman kengänlevyinen kolmio jossa "matona" nameja kohti tätä varsinaista jälkeä, joka suoran sijaan mutkitteli eteenpäin (nami aina kantapään kohdalla askelta) ja päättyi taas namikolmioon. Neljässä päivässä vain suoraa jälkeä osaava pystyi tekemään mutkia ja tiukkoja kulmia niin hyvin, että kouluttaja totesi pariin otteen koiran olevan täydellinen peltojälkeen,  opetettavaa enää esineilmaisu.  

Peltojälkiesineitä
Field tracking articles
Kotona olen valitettavasti ehtinyt tekmään vain yhden jäljen, milloin on satanut, milloin tuullut erittäin kovaa, milloin on ollut liian pitkä nurmikko... tai se kuuluisa kiire. Sekin yksi jälki oli ilmeisesti liian helppo kun taas koiralla vauhti nousi korkeaksi. Yritin kyllä tehdä ties mitä mutkaa ja kulmaa mutta pentu ratkoo ne liian nopeasti! Esineilmaisuja (menee esineellä maahan ja tuijottaa esinettä saadakseen nameja) ollaan tehty sekä sisällä ja ulkona.

Pieni koira sai ison tottispannan
Litte dog got her first collar for obedience

Leirillä vielä kouluttaja näytti mielestäni käyttökelpoisen tekniikan jäävän seisomisliikkeen opettamiseen: koira opetetaan ensin hyppäämään kättä vasten, ja siitä seiso-käsky. Ajatuksena on, että koira oppii tekemään pienen hypähdyksen käskyn kuultuaan, jotta seisahtaa heti paikoilleen eikä hiivi perään. 
Steffi näytti meille myös muutaman videon, josta voi katsoa vinkkiä omiin tottiksiin:

Steffin tottisopissa
training obedience
Steffin tottisopissa
training obedience
Ruun hakutreeneissä keskitytään hyvän tuulen avulla maalimiesten löytämiseen, löydölle yhdessä menemiseen (liinatuki) ja nopeaan maahanmenoon maalimiehellä. Maalimieheltä tullaan hallinnassa keskilinjalle nameja syöden. Seuraava vaihe on yhdistää etsintäkäsky tekemiseen. Ruulla on nyt sellainen vaihe että saatta jännittää tai säikähtää jotain ihan tavallista asiaa, kuten yksinäistä kantoa metsässä, niin keskitymme siihen että hakumetsässä ei ainakaan näitä säikähtämisiä tulisi. Tottiksessa olen huomannut sen, että oma ruoka ei oikein tunnu motivoivan enää joten taidan vaihtaa namit vähän parempiin! 

Iineksen kanssa osallistutaan lauantaina kokopäiväiseen toko-seminaariin - siitä siten myöhemmin lisää!
Iines
Tytöt trimmattu
Girls groomed

I was four days on a field tracking camp with Ruu, it really paid off to venture from my usual sport (search) to this! Trainer Stefanie Müller (GER) really got the best out of us and we leaped forwards in tracking skills! She also gave us tips for obedience, above are some videos to learn from. 
Search practices are as usual twice a week, we focus on good spirit, good technique and joy of success. This weekend I'm attending an obedience seminar with Iines - more of that later!

Lukuhommia
Reading: obedience, search and drive in dogsports books

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti